Lokaal bestuur vernieuwt zelf nieuw pand in Boom

Sinds begin 2020 huurt het Lokaal bestuur Boom het gelijkvloers van het oude gebouw van CM op de Grote Markt 7. Daar komt vanaf 1 mei een nieuwe antennepost van de lokale politiezone en de preventiedienst Den Oogen Boom. De eigen gemeentelijke technische dienst is nu volop bezig dit pand eigenhandig om te bouwen: vakmanschap met zo’n 60 procent besparing.

Deze week zijn de vakmannen van de gemeentelijke technische dienst gestart met de afbraakwerken van de wanden en zetten ze ook al nieuwe wanden voor de toekomstige kantoorindeling. Nadien zullen ze ook het binnenschrijnwerk plaatsen, alle technieken leggen (CV, elektriciteit heropstarten en herkableren, databekabeling voorzien, ventilatie installeren,….), een nieuw plafond voorzien en dergelijke meer.

“Wat dit team van zes tot acht mensen op enkele dagen tijd al gerealiseerd heeft is verbluffend”, zegt Francisco Sanchez, schepen voor openbare werken. Als werfleider en tv-figuur, ook bekend van The Block, kan hij het vakmanschap perfect inschatten. “Onze mensen doen dit allemaal conform de voorschriften voor een politiekantoor, en de eisen van de brandweer- en preventieadviseur. Het project toont nogmaals aan dat we als gemeente over een zeer sterk uitvoerend capabel team beschikken. In het verleden vernieuwden ze ook al de kantine van het voetbalstadion en tal van werken op het openbaar domein voerden ze ook zelf uit, zoals het verleggen van de schoolingang van OLVI in de Advokaatstraat bijvoorbeeld. Het beeld dat werkmannen van de gemeente een hele dag op hun spade leunen, ligt gelukkig al vele jaren achter ons. Deze mannen kunnen morgen allemaal een voor een in de privé aan de slag. We mogen ons dus gelukkig prijzen.”

Door deze grote verbouwingen in eigen beheer uit te voeren, doet het gemeentebestuur niet alleen beroep op het ervaren vakmanschap, wat onze collega’s een zekere fierheid geeft, maar besparen we ook flink wat geld. Het project zou zo bijna 60 procent minder kosten dan de verschillende offertes die we binnenkregen.

Toekomstplannen preventie- en politiehuis

 Eind deze maand eindigt trouwens de gemeentelijke huurovereenkomst voor het preventie- en politiehuis in de Hoogstraat in Boom. De preventiedienst, de gemeenschapswachten, het wijkteam en het overlastteam van de lokale politiezone Rupel zullen wellicht vanaf 1 mei de gebouwen van de vroegere Christelijke Mutualiteit (CM) als hun nieuwe uitvalsbasis gebruiken.

Op deze manier willen deze diensten nog nauwer gaan samenwerken aan veiligheid vanuit het hart van Boom. Het lokaal in de Hoogstraat waar de preventiedienst al sinds april 2015 mensen ontvangt, zal op 27 januari definitief sluiten.

Tot de opening van de nieuwe infrastructuur kunnen bezoekers met meldingen terecht op https://meldingen.boom.be/.

Die digitale meldingen stijgen jaar na jaar: in 2016 gebeurden 2% van de meldingen digitaal, in 2017 33%, 34% in 2018 en 41% in 2019.

Daarnaast blijven de preventiemedewerkers ook telefonisch bereikbaar op het vertrouwde nummer 03 880 18 80. Een berichtje op de Facebookpagina van Den OOgen Boom kan ook altijd. Aan de onthaalbalie van het gemeentehuis worden mensen met meldingen ook verder geholpen.

De gemeenschapswachten van de preventiedienst zullen natuurlijk nog altijd in het straatbeeld te zien zijn in deze periode.

%d bloggers liken dit: