Intergemeentelijke avond over SDGs

Eind september 2015 hebben alle lidstaten van de Verenigde Naties 17 ambitieuze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (de zogenaamde SDG’s) goedgekeurd. Wat houden deze doelstellingen juist in? Welke kansen kan dit nieuw internationaal ontwikkelingskader bieden? De lokale besturen van Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint, Edegem en Mortsel organiseren twee denkavonden om daar achter te komen. De eerste avond gaat door op 19 maart en laat volgende organisaties aan het woord:

1. Vzw Dreamz India Projecten uit Hove stelt met veel plezier The Voice of Anaikatty voor, een documentaire over het ARCC, Centrum voor Tweedekansonderwijs in Anaikatty, Zuid-India. Net zoals in België zijn er in Anaikatty voortijdige schoolverlaters, de zogenaamde ‘neets’: not in employment, education or training. Dreamz India Projecten vzw startte een tweedekansopleiding op met de hulp van een student van de Hogeschool Gent. Het experiment sloeg aan en in 7 jaar tijd groeide het uit tot het Anaikatty Rural Community College (ARCC) waar al tientallen jongeren vaardigheden leerden waarmee ze economisch zelfstandig werden.

2. Verschillende Edegemse verenigingen die zich dagelijks inzetten voor een rechtvaardigere wereld. Ze delen hun kennis en ervaring. Deze organisaties ondersteunen lokale projecten die voor de plaatselijke bevolking een duurzame verandering brengen binnen tal van maatschappelijke thema’s: gezondheid, inkomen, onderwijs, lokale economie enzoverder.

3. Om af te sluiten gaan we dieper in op SDG 5: gendergelijkheid.
Liefde, werk, passie, talent, vernuft, … kennen geen geslacht. Gendergelijkheid, de 5de SDG in de rij, is een doelstelling waarop veel projecten hun tanden dreigen stuk te bijten. NGO Trias ontwikkelde daarom een gendertoolbox in het Zuiden en stelt die vanavond graag voor omdat we in het Noorden ook nog een hele weg naar meer gendergelijkheid af te leggen hebben.

De tweede denkavond zal plaatsvinden in april 2020. Volgende vraag staat dan centraal: “Hoe kunnen we ons project in het Zuiden plaatsen binnen de SDGs? Op welke manier kunnen we met ons project, met kleine stapjes, bijdragen aan de realisatie van die SDG’s. Begeleiding: Camino Consult. Meer informatie volgt nog.

Wanneer? 19 maart om 20 uur

Waar? Raadzaal gemeentehuis Edegem

Gratis toegang, inschrijven verplicht via www.edegem.be/sdgavond

%d bloggers liken dit: