Ongedierte vermijden: Laat geen etensresten achter!

Wie op de vesten wandelt of fietst op de dijken, is ze misschien al wel eens tegengekomen: de bruine rat. Ratten zoeken plekken op met water, eten en een schuilplaats. Ze komen dus vaak af op plaatsen waar etensresten te vinden zijn.

Sluikstort rond vuilnisbakjes, gestrooid brood of voedsel voor eendjes of vogels trekken ratten aan. Zwerfvuil  (ook bananenschillen, appelschillen, verpakkingen van snoep …  ) en sluikstort ontsieren niet alleen het straatbeeld, je lokt er ook ongedierte mee. Gooi dus geen etensresten op de grond. Etensresten die in het gras of in het water blijven liggen, gaan immers rotten en lokken ongedierte.  Het voederen van eendjes kan ook schadelijk zijn voor deze dieren zelf.  Volgens artikel 182 van het Algemeen Politiereglement is het verboden om in de openbare ruimte zoals openbare parken en openbare tuinen eender welke materie voor de voeding van dieren achter te laten.

Om de rattenpopulatie en ongedierte in te dijken,  doet de stad een beroep op haar inwoners. Ook op privéterrein kan je zelf voorzorgsmaatregelen nemen. Iedereen is bij wet immers verplicht om op zijn eigen terrein de bruine rat te bestrijden (Koninklijk Besluit van 19 november 1987). Sluit daarom voedselvoorraden en vuilniscontainers altijd af en laat niets rondslingeren. Gooi geen klaargemaakte etensresten in je compostbak. Dit verstoort de compostering en trekt ook daar ongedierte aan. Strooi je in je tuin voer op de grond voor kippen, vogels, konijnen,…? Doe dat ’s morgens in een voederbakje en neem het ’s avonds weg. Sluit buitenkraantjes goed af en vermijd stilstaand water.

Ratten op het openbaar domein worden door stad Lier bestreden / verwijderd. Heb je last van ratten op  privaat terrein, meld dit dan via www.lier.be . Na het invullen van het meldingsformulier neemt de rattenvanger contact met je op en geeft gratis advies. Hij komt bij je langs om de gepaste maatregelen te bespreken.

 

Info: Meldingen online via www.lier.be/Productencatalogus/Ik_meld/Ik wil melding maken van ratten of via meldingen@lier.be , tel. 03 8000 300.     

 

Foto: Pixabay

%d bloggers liken dit: