Sirene op zondag om 12 uur om slachtoffers V1 en V2 te herdenken in Lier

Na de bevrijding van Antwerpen en de haven in september 1944, bestoken de Duitsers de haven met de beruchte V1- en V2-bommen. De lancering gebeurt vanuit Duitsland of Nederland. Lier ligt in de aanvliegroute van deze bommen. Door geallieerde luchtafweer of door defecten komen sommige van die bommen te vroeg neer. 56 keer wordt Lier getroffen, met desastreuze gevolgen. In totaal vallen 49 slachtoffers onder de bevolking door de vliegende bommen.

De eerste voltreffer gebeurt op 13 oktober 1944 op de Antwerpsesteenweg, gelukkig met alleen lichtgewonden. Latere inslagen eisen wel slachtoffers. Zo komt op 9 februari 1945 een V1 neer op het deel van de Berlaarsesteenweg (Neerloop) dat nu de Hertog Jansstraat is. Een hele huizenrij wordt weggevaagd. De menselijke tol is hoog: 11 doden en 14 gekwetsten. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen.

Om alle slachtoffers van V1- en V2-inslagen in Lier te herdenken, zal op zondag 9 februari om 12 uur de sirene loeien op het Paradeplein. Een brandweerwagen komt daarvoor ter plaatse.

%d bloggers liken dit: