Nieuw in bib de Fé: Boeken kiezen wordt makkelijker ! en Voel de lente kriebelen in de zadenbib

‘Bieblo’ in de bib helpt kinderen een boek te kiezen

Voor kinderen is het vaak moeilijk om een tof boek te vinden in de rekken. Er is zoveel keuze! Met Bieblo helpt bib de Fé deze jonge lezers een handje.

Bieblo laat 6- tot 11-jarigen spelenderwijs boeken vinden die aansluiten bij hun interesses. Kinderen zien een afbeelding die een thema uitbeeldt, zoals fantasie, dieren, noem maar op. Swipen ze rechts, dan is het hun ding, swipen ze links, dan niet. Op het einde krijgen ze een digitale etalage met acht covers. Deze boekentips zijn op dat moment beschikbaar in de bib en sluiten aan bij hun interesses en leeftijd.

 

Voor kinderen is het een voordeel dat ze al na enkele kliks (of na wat swipen) meteen resultaat zien. Binnen de minuut hebben ze enkele goede boekentips te pakken. Bieblo is een fijne ondersteuning voor kinderen (en hun leerkrachten) in de zoektocht naar een geschikt boek, ook tijdens een klasbezoek. Het spel staat standaard open op twee tablets in de jeugdafdeling. Het design valt op en trekt kinderen aan. En het spel wijst zichzelf uit.

‘Mijn Leestipper’ geeft volwassen bibliotheekbezoekers gepersonaliseerd leesadvies

Leners van bib de Fé die op zoek zijn naar een goed boek, kunnen vanaf nu bij Mijn Leestipper terecht. Deze applicatie geeft volwassen lezers leestips op maat. Maandelijks ontvangen zij leestips over Nederlandstalige fictieboeken gebaseerd op hun leesprofiel, recht uit de fictiecollectie van hun eigen bib. Om de gebruiker te leren kennen, maakt Mijn Leestipper gebruik van het leesprofiel en de leenhistoriek, als de gebruiker dit toestaat.

Mijn Leestipper onderscheidt zich van andere boekentippers door de manier waarop de selectie van de tips gebeurt. Bibliotheken brengen thema’s en boekenlijsten aan met titels die ze graag in de kijker willen zetten, zoals poëzie, Hugo Claus, historische boeken … Het algoritme pikt daar vervolgens de tips uit die het beste aansluiten bij het leesprofiel van de gebruiker. Zo krijg je een aanbod dat steeds verrast en prikkelt. Inloggen kan eenvoudig met het Mijn Bibliotheek-profiel op mijnleestipper.bibliotheek.be. Wie dat wil, wordt er maandelijks via e-mail van op de hoogte gebracht door de bib dat er nieuwe leestips klaarstaan.

Vroege lentekriebels in de zadenbib

In bib de Fé kan je vanaf 15 februari niet alleen terecht voor leesvoer, maar ook voor zaaigoed.  In de nieuwe zadenbib kan je zelfgeoogste zaden binnenbrengen en meenemen.

Je vindt er zaden van eetbare planten, medicinale planten, sierplanten, bloemen… Per bezoek kan je maximaal 3 zakjes gratis meenemen. In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken aan de bib. Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen.

De zadenbib kwam tot stand dankzij een enthousiaste ploeg vrijwilligers die wekelijks samenkomen voor het schoonmaken en verpakken van de zaden. Wie interesse heeft om mee te helpen kan dit laten weten via bibliotheek@lier.be.

Heb je zelf zaden geoogst die je wil delen via de zadenbib? Bezorg ze aan de infobalie van de bib in een gesloten enveloppe of papieren zakje, met vermelding van de soortnaam van de zaden, de kleur van de bloemen, de oogstdatum en je mailadres of telefoonnummer (zodat de bib je kan bereiken voor eventuele vragen over je geoogste zaden).

De Lierse zadenbib maakt deel uit van een groter netwerk met nog een vijftigtal andere zadenbibs in openbare bibliotheken. Een overkoepelende zadencatalogus is te vinden op http://www.mijntuin.org/seed-libraries

%d bloggers liken dit: