Boom middagstad van de 11de editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Op donderdag 21 mei 2020, tijdens het hemelvaartweekend, strijken enkele duizenden fietsers en supporters neer in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Onze gemeente is namelijk uitgekozen als een van de middagsteden van de 11de editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Een hele eer voor Boom en Provincie Antwerpen, die trots zijn om op deze manier mee te helpen in de strijd tegen kanker.

Meer info over het programma en de invulling die Gemeente Boom en Provinciaal Recreatiedomein De Schorre zullen geven aan deze dag kan je krijgen op het persmoment in De Schorre op 18 februari om 19 uur.

 

Hoe zit de 1000 km in elkaar?

De 1000 km is een fietsvierdaagse. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton, en telkens rijdt één lid van het team een etappe. Elk team bestaat uit minimum één fietser (die dan de volle 1000 km fietst) en maximum acht fietsers (die dan elk een etappe van 125 km fietsen).

De deelnemers gaan niet alleen de baan op, maar rijden in peloton, volledig afgeschermd van het verkeer. Voor iedereen is er een gepaste snelheid, met pelotons die aan 24, 27 of 30 km/u rijden. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen.

Deelnemende teams dienen een bedrag van 5500 euro in te zamelen om te mogen starten. De netto-opbrengst van het evenement gaat naar biomedisch kankeronderzoek, in 2019 5,7 miljoen euro.

Meer weten? Ga naar www.1000km.be.

 

Vrijwilligers gezocht

Kom op tegen Kanker wil de fietsers zo veel mogelijk in de watten te leggen, maar kan dat niet alleen. De organisatie rekent op de hulp van vele vrijwilligers. Er zijn verschillende taken te verdelen: de fietsers registreren bij het vertrek, bedienen in het restaurant tijdens de middagstops, helpen bij de bagagestand … . Zin om een handje toe te steken? Meld je dan snel aan via de1000km.be/vrijwilligers en geniet zo op een heel speciale manier mee van de topsfeer van de 1000 km.

 

Boom middagstad

Elke dag rijden de acht pelotons een lus, vanuit vaste gaststad Mechelen naar de middagstad en terug. Boom is dus op donderdag 21 mei middagstad, naast Sint-Truiden (vrijdag 22 mei), Huizingen (zaterdag 23 mei) en Aalter (zondag 24 mei).

Een middagstad van de 1000 km is niet zomaar een stopplaats; de aankomst/het vertrek van de pelotons en de uren voor en na (van ongeveer 11u tot 15u) zijn uitgegroeid tot een gigantisch evenement op zich:

  • Er wordt een heus rennersdorp uitgebouwd in De Schorre, waar zowel toekomende als vertrekkende fietsers worden onthaald, fietsen kunnen worden gestald, warme en koude maaltijden worden voorbereid en verdeeld …
  • De vier middagsteden strijden om de trofee voor de langste erehaag, en proberen een zo lang mogelijke mensenketting te vormen om de pelotons warm te onthalen. Het record staat op naam van Torhout, waar in 2016 maar liefst 3465 mensen werden geteld.
  • Voor het publiek wordt een evenementendorp ingericht in De Schorre, met optredens, kinderanimatie, eet- en drankstandjes …, verzorgd door de plaatselijke verenigingen.

De komende maanden stellen Kom op tegen Kanker, Flanders Classics en wij alles in het werk om er op 21 mei 2020 een absolute topdag van te maken.

%d bloggers liken dit: