Dievenbende opgepakt die slachtoffers lokt via datingsites

Speurders van de Antwerpse recherche hebben tijdens een huiszoeking in het Brusselse twee hoofdverdachten gevat van een dievenbende die via verschillende datingsites slachtoffers maakte over het hele land. Ze legden online contact met mannen en maakten een afspraak bij hen thuis. Daar verdoofden ze hun slachtoffers met een drankje. Vervolgens roofden ze hun woning leeg. Momenteel zijn er dertien feiten bekend. In totaal werden vier personen opgepakt. Na voorleiding plaatste de onderzoeksrechter drie van hen onder aanhoudingsmandaat.

Het onderzoek startte toen een slachtoffer van de bende aangifte deed. Het onderzoek kwam in handen van de dienst diefstallen met geweld van de lokale recherche van Politiezone Antwerpen. Na intensief speurwerk werd een tweede feit in Antwerpen gelinkt aan deze modus operandi. Verder onderzoek bracht nog elf andere feiten aan het licht, verspreid over heel België. De feiten speelden zich af tussen 18 juni en 16 december 2019.

Verdovingsmiddel

Telkens werd het slachtoffer via een datingsite benaderd door de hoofdverdachten. Vervolgens sprak de vrouw af bij het slachtoffer thuis. Ongemerkt kapte ze verdovingsmiddel in zijn drankje waardoor zij en haar handlangers ongestoord hun slag konden slaan. In sommige gevallen werden de slachtoffers zo sterk verdoofd dat ze tot veertien uur aan één stuk sliepen.

Vijf huiszoekingen

Het opsporingsprogramma Faroek besteedde aandacht aan de feiten in de hoop meer info te verzamelen over de daders en eventuele andere slachtoffers. Na observatie, analyse van telefoongesprekken en camerabeelden kregen speurders een aantal adressen in het vizier waar de verdachten zouden verblijven. Dit resulteerde begin februari in vijf huiszoekingen in het Brusselse. Vier verdachten, onder wie de twee hoofdverdachten, werden opgepakt. Het gaat om twee vrouwen van 31 en 43 jaar, en twee mannen van 25 en 34 jaar. Drie van hen zijn intussen aangehouden.

Mogelijk nog slachtoffers

Bij de huiszoekingen werden meerdere voorwerpen teruggevonden die gelinkt kunnen worden aan de vastgestelde feiten van diefstal. Het gaat onder meer om gsm’s, computers en merkhorloges. Enkele voorwerpen konden nog niet gelinkt worden met een slachtoffer. Daardoor vermoeden de speurders dat er nog slachtoffers zijn die geen aangifte hebben gedaan. Wie zich in deze feiten herkent, kan terecht bij de politie.

Foto: Pixabay

%d bloggers liken dit: