Kwartier Z wordt triagepunt voor mogelijke coronapatiënten

Kwartier Z, een deel van het Gouverneur Kinsbergencentrum in Wilrijk, wordt vanaf vrijdagnamiddag 20 maart een voorpost voor de spoedafdeling van het UZA om de mogelijke toevloed aan coronapatiënten op te vangen. De coördinatie van het triagepunt gebeurt door de plaatselijke huisartsenkring. De provincie Antwerpen verleent haar volle medewerking aan dit initiatief en stelt onder meer het gebouw gratis ter beschikking.

Het triagepunt opent vanmiddag, vrijdag 20 maart om 14 uur. Voorlopig wordt enkel op vaste tijden gewerkt, maar alles is erop voorzien om indien nodig snel over te schakelen naar een 24/7-werking.

De beschikbare ruimte in het Gouverneur Kinsbergencentrum is ingericht voor 3 artsen, met 2 onderzoekslokalen en een onthaal. Deze ruimte wordt volledig afgesloten van de rest van het gebouw met een veiligheidssluis.

Het is niet de bedoeling dat patiënten zichzelf spontaan aanbieden aan het triagepunt; dat gebeurt enkel op afspraak en na doorverwijzing door de huisarts. Op een afgescheiden deel van de parking wachten ze in hun auto tot ze telefonisch verwittigd worden dat ze aan de beurt zijn. De plaatselijke huisartsenkring Zuid (Hoboken, Kiel, Wilrijk / HAAZ) coördineert de werking van het triagepunt.

De provincie heeft deze locatie spontaan aangeboden als extra ondersteuning. In normale omstandigheden is Kwartier Z een centrum voor anders leren, anders werken en samenwerken in de zorgsector. Maar in deze uitzonderlijke tijden moet iedereen zijn verantwoordelijkheid opnemen. Daarom stelt de provincie haar infrastructuur ter beschikking om er een triagepunt van te maken. Ook de kosten voor telefonie en ICT neemt de provincie voor haar rekening.

Foto; Fb Kathleen Helsen

 

%d bloggers liken dit: