Herdenking 5 april in Mortsel dit jaar digitaal

De geplande herdenkingsplechtigheid van 5 april 1943 kan dit jaar helaas niet doorgaan omwille van de coronamaatregelen. Om dat moment niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, hebben we een digitale herdenking uitgewerkt. In tijden waar iedereen ‘in zijn kot moet blijven’, is het een manier om toch voor verbinding te zorgen. We beseffen dat dit niet hetzelfde is, maar willen er aan houden om ook in deze bijzondere tijden stil te staan bij wat er die 5e april gebeurde, ondertussen 77 jaar geleden. Het dodelijkste bombardement in de Benelux dat aan 936 mensen het leven kostte.

Op zondag 5 april 2020 zal er vanaf 11.00 uur een herdenkingsfilm te zien zijn op www.mortsel.be/5april. Enkele korte videoboodschappen worden er afgewisseld met getuigenissen en beeldfragmenten. Bij deze herdenking schenken we ook aandacht aan de slachtoffers van de V-bommen op Mortsel aan het einde van WOII.

Verder kan je er ook terecht voor een compilatie van Cois van Roosendael van de 75e herdenking in 2018. Ook de VRT-documentaire ‘De bommen van 5 april’ kan je bekijken via www.mortsel.be/5april.

De burgemeester brengt op 5 april 2020 om 11.00 uur namens Mortsel hulde met een bloemenkrans aan de gedenksteen op de begraafplaats, maar zal dit gezien de omstandigheden helemaal alleen doen.

Het is de vzw 5 april 1943 die het initiatief nam voor deze digitale herdenking. Daarom verwijzen we ook graag naar de website www.5april1943.be, waar je behalve de herdenking ook alle andere informatie over het bombardement terugvindt.

%d bloggers liken dit: