Criminaliteit in Antwerpen daalt met bijna 40 %

Hoewel de maatregelen rond de verspreiding van COVID-19 niemand onberoerd laten, is er ook goed nieuws te melden. Tussen 14 en 31 maart daalde de criminaliteit in Antwerpen met bijna 40 %. Vooral de inbraken en de agressieve diefstallen kenden een spectaculaire daling.

Nu de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan al enkele weken van kracht zijn, werd een analyse gemaakt van de criminaliteit in de tweede helft van maart. De cijfers tussen 14 en 31 maart werden vergeleken met de eerste twee weken van maart van dit jaar en met de criminaliteitscijfers van heel 2019.

Spectaculaire daling

De maatregelen hebben zonder enige twijfel een gunstig effect op de criminaliteit in Antwerpen. Vooral de woninginbraken en de diefstallen met geweld dalen spectaculair. In vergelijking met begin maart en met maart 2019 daalt de totale criminaliteit in Antwerpen met zo’n 38,4 % in vergelijking met de eerste twee weken van maart. In vergelijking met 2019 daalde de criminaliteit met 46 %, van gemiddeld 124 feiten per dag tot slechts 67 feiten per dag sinds de maatregelen van kracht zijn.

Minder inbraken en diefstallen

Vooral de woninginbraken en de agressieve diefstallen kennen een grote daling. De woninginbraken dalen met meer dan de helft, op twee dagen werd zelfs geen enkele (poging tot) woninginbraak gemeld. Ook de inbraken in handelszaken dalen met meer dan 40 %, ondanks de verplichte sluitingen. De agressieve diefstallen, die doorgaans op straat worden gepleegd, daalden met maar liefst 66 %. Op de helft van de dagen tussen 14 en 31 maart werd geen enkele agressieve diefstal gemeld.

Geweld

Het aantal feiten van opzettelijke slagen en verwondingen daalde met iets meer dan een kwart (-26,7 %). Uit de cijfers blijkt ook een duidelijke piek in de nacht van 13 op 14 maart, mogelijks valt dit te verklaren door de zogenaamde ‘lockdown-feestjes’.
Er is voorlopig een lichte daling (-8,6 %) merkbaar van het aantal vaststellingen met betrekking tot intrafamiliaal geweld. Opmerkelijk genoeg steeg het aantal oproepen over mogelijk IFG wel met een kwart (+25,7 %). Een verklaring is dat mensen in deze periode sneller de politie bellen als ze een ruzie horen bij omwonenden. Politiezone Antwerpen neemt zulke oproepen rond intrafamiliaal geweld steeds ernstig.

Geluidshinder

Wanneer we de eerste en de tweede helft van maart vergelijken, zien we ook een duidelijke stijging in het aantal meldingen van geluidsoverlast (+31,4 %). Ook hier is een duidelijke piek in het weekend van 14 en 15 maart, met meer dan 100 feiten op twee dagen tijd.

 

%d bloggers liken dit: