Enquête focust deze week onder meer op mondmaskers

Grote Coronastudie UAntwerpen is op dinsdag 28 april aan zevende ronde toe

De Nationale Veiligheidsraad tekende vorige vrijdag een exitstrategie uit, maar de coronacrisis is helaas nog niet achter de rug. Deelnemen aan de Grote Coronastudie blijft dan ook belangrijk. Deze week snijden de onderzoekers onder meer twee heikele thema’s aan: preteaching en de mondmaskers.

Al zes weken op rij nemen honderdduizenden Vlamingen op dinsdag deel aan de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven en ULB. Er is sprake van een zekere ‘coronamoeheid’ in de maatschappij en er circuleren meerdere enquêtes, maar deelnemen aan dit onderzoek blijft belangrijk.

“Uniek aan onze studie zijn de herhaling en de brede waaier aan onderwerpen: zo brengen we evoluties in kaart en leggen we verbanden”, zegt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “Dat is heel belangrijk om het beleid op af te stemmen. Daarom delen we gedetailleerde resultaten natuurlijk ook met de beleidsmakers. Ook als je nog niet eerder deelnam, is het nog steeds bijzonder waardevol als je nu meedoet.”

Link met financiële situatie

Uit de zesde golf vorige week kwamen na verdere analyse nog heel wat relevante resultaten. Zo rapporteren mensen die het financieel moeilijker hebben, beduidend meer COVID-19-symptomen.

“Voor alle vaak voorkomende symptomen, zoals een droge hoest, koorts en kortademigheid, geldt dat ze duidelijk vaker worden gesignaleerd door mensen die aangeven dat ze het op financieel vlak ‘eerder moeilijk’ of ‘moeilijk’ hebben”, zegt prof. Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven). “Er is geen eenduidige verklaring, maar we zien ook dat deze mensen minder aan thuiswerk kunnen doen, waardoor ze mogelijk een grotere kans hebben COVID-19 op te lopen.”

Waar halen we maskers?

Zoals elke week schaven de onderzoekers de bevraging wat bij. Prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen): “De maskers zijn natuurlijk een hot topic momenteel. We willen onder meer te weten komen hoeveel mondmaskers de Belg eventueel al in huis heeft en hoe ze verkregen werden: zelf gekocht in de apotheek of de supermarkt, of gekregen via de gemeente of de werkgever? En hoeveel mensen zijn van plan zelf maskers te maken of hebben er al gemaakt?”

Vorige week deden de scholen voor de eerste keer aan het zogeheten ‘preteaching’. De Grote Coronastudie polst nu naar hoe die introductie verliep in de gezinnen: liep het allemaal vlot, of was het echt niet combineerbaar met het eigen telewerk? Ook nieuw, en rechtstreeks gekoppeld aan de exitstrategie, is de vraag naar welke vrijheden mensen eerst willen ‘terugkrijgen’: familie kunnen bezoeken, gaan winkelen, naar de film of op café gaan, een museum meepikken, terug gaan werken …?

De enquête kan opnieuw in vier talen worden ingevuld op dinsdag 28 april van 10 tot 22 uur.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Wie een overzicht van de Grote Coronastudie tot dusver zoekt om zo evoluties te kunnen bekijken, kan terecht op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crevecoeur (KU Leuven). Geïnteresseerden kunnen er voortaan ook zien hoe de symptomen in de eigen provincie evolueren.

%d bloggers liken dit: