Economische Inspectie neemt mondmaskers in winkels in beslag

Het Ministerieel Besluit van 23 maart 2020 bepaalt dat uitsluitend apothekers chirurgische mondmaskers mogen verkopen. Deze maatregel werd ingegeven door het toenmalig gebrek aan mondmaskers. Een maand later is de situatie volledig veranderd. De buffervoorraden voor ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn inmiddels voldoende groot. Eergisteren verklaarde staatssecretaris Philippe De Backer dat chirurgische maskers over een paar dagen zelfs vrij mogen verkocht worden in supermarkten en andere winkels. Diezelfde dag echter nam de Economische Inspectie, die onder de bevoegdheid valt van minister Nathalie Muylle, mondmaskers en gelaatschermen in beslag. Dat overkwam o.a. Marc Pairon, de uitbater van een tuincentrum in Aartselaar.

De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige vrijdag dat men vanaf 4 mei o.a. verplicht is om op de bus, trein of tram mondmaskers te dragen. Binnenkort starten ook bepaalde bedrijven opnieuw op en openen de scholen opnieuw hun deuren. Om die reden verklaarde viceminister Alexander De Croo vorige zondag in de media dat hij hoopte dat winkels een belangrijke rol zouden spelen bij de distributie van mondmaskers voor de bevolking.

Ondernemer Marc Pairon gaf gehoor aan die oproep en ging naarstig op zoek naar mondmaskers. Hij wist een grote lading vacuüm verpakte mondkapjes op de kop te tikken en bood ze in zijn winkel aan aan de prijs van 20 EUR voor 20 stuks. Eergisteren stapte een ambtenaar van de Economische Inspectie, vergezeld van enkele politieagenten, de zaak van Marc Pairon binnen. De inspectrice stelde vast dat er mondmaskers werden verkocht aan particulieren. Daarop werden maar liefst 17.600 mondmaskers in beslag genomen. Ook 450 plexi gelaatsmaskers werden meegenomen. Zij oordeelde dat het ging om ‘chirurgische mondmaskers’. Ten onrechte want noch de verpakking, noch de aankoopfactuur, noch het bijgeleverde certificaat maken melding dat het om chirurgische maskers gaat.

Marc Pairon begrijpt deze gang van zaken niet: “Indien ik de mondmaskers had doorverkocht aan apothekers of bedrijven, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest. In winkels mag men aan particulieren probleemloos maskers van lagere kwaliteit verkopen. Men raadt ons aan om mondmaskers zelf in elkaar knutselen. Eventueel moeten we gewoon een sjaal rond ons hoofd binden om ons tegen het coronavirus te beschermen. Maar de overheid verbiedt mij om mondkapjes aan mijn klanten te verkopen. Heel wat mensen – o.a. leraars en andere mensen die binnenkort opnieuw aan de slag gaan of die op zoek zijn naar mondkapjes voor hun schoolgaande kinderen – klopten de voorbije dagen aan bij de apotheek. Vaak kwam ze van een kale reis terug. Op veel plaatsen zijn er namelijk geen mondmaskers in voorraad. Het is zelfs niet duidelijk wanneer er kunnen geleverd worden. Bovendien vraagt men op sommige plaatsen echt woekerprijzen. Ik probeer vanuit mijn sociaal engagement de mensen te helpen, maar de overheid verhindert mij dat. Dat maakt me kwaad!”

“Op het vlak van de overheidswerking en communicatie is er een duidelijke mismatch. Ministers leggen in de media vaak ronkende verklaringen af. In de periode tussen de aankondiging van maatregelen en de inwerkingtreding ervan, wordt soms de achterhaalde maatregelen nog steeds rigoureus toegepast. Er wordt met andere woorden geen rekening gehouden met de ernst van de situatie maar enkel met de strikte letter van de wet.”

Inmiddels deelde de Economische Inspectie mee dat het beslag door het Openbaar Ministerie bevestigd werd. Marc Pairon beklemtoont dat hij volledig te goeder trouw handelde en hoopt dat de procureur alsnog op zijn beslissing terugkomt en de mondkapjes en face shields opnieuw zal vrijgeven.

Marc Pairon is bij het grote publiek gekend als dichter en aforist. Om den brode baat hij een tuincentrum uit. Bij de aanvang van de crisis lanceerde hij samen met designer Marcia Pannier de ellebooggroet-emoji. Als sociaal geëngageerd ondernemer schonk hij de voorbije weken grote hoeveelheden ontsmettingsmiddelen, mondmaskers, face shields en beschermende overalls gratis aan woonzorgcentra, doktersposten en een afdeling van het UZA.

%d bloggers liken dit: