Stad en handelaars klaar voor heropening Antwerpse winkels volgende week

Zoals de Nationale Veiligheidsraad besliste in het kader van de versoepeling van de coronamaatregelen, gaan op maandag 11 mei de winkels terug open. Aan wie naar de Antwerpse binnenstad of een winkelkern in een district komt, wordt gevraagd om zoveel mogelijk het eigen vervoer te gebruiken en niet langer dan noodzakelijk te winkelen. De stad zorgt voor aangepaste signalisatie en neemt samen met de handelaars de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig kan verplaatsen in de winkelstraten en aankopen kan doen. Behalve voor afhaal blijven horecazaken tot nader order gesloten voor publiek.

Hou overal zeker 1,5 meter afstand, hou rechts op straat en bij het verlaten van een winkel, schuif niet aan als de wachtrij te lang is, winkel alleen en niet langer dan noodzakelijk, en betaal elektronisch: dat zijn in de notendop de regels waaraan mensen die naar Antwerpen of een van de districten komen winkelen, zich moeten houden.

Extra maatregelen op de Meir en omgeving

Specifiek voor de Meir en omgeving (de ‘Via Sinjoor’) neemt de stad de volgende maatregelen:

  • Pijlen die op de grond zijn aangebracht, maken de aanbevolen wandelrichting op straat duidelijk.
  • Op verschillende plaatsen worden grote ledschermen geplaatst om bezoekers aan de regels te herinneren. De stad kan, afhankelijk van de situatie op straat, aangepaste boodschappen op de schermen tonen.
  • Op de Wapper en op de Groenplaats voorziet de stad in mobiele toiletten en een dispenser met ontsmettingsgel, waarvan bezoekers gratis gebruik kunnen maken. Ook de toiletten in de shoppingcentra Shopping Stadsfeestzaal en Grand Bazar Antwerp, in het station Antwerpen-Centraal en op het Steenplein zijn toegankelijk.
  • Op straat zal de stad de bezoekersaantallen monitoren, zodat ze samen met de lokale politie kan bijsturen waar nodig.
  • De stad ondersteunt de handelaars door op de Meir het begin van de wachtrij per winkel aan te duiden, en stelt ook affiches met de regels ter beschikking.

In winkelstraten buiten de historische binnenstad en in de districten zorgt de stad voor infoborden en affiches met de voorschriften, zodat er in heel Antwerpen veilig gewinkeld kan worden.

Burgemeester Bart De Wever: “De stad en de handelaars rekenen op het gezond verstand van onze shoppers. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig en duurzaam de doorstart maken en opnieuw een stap richting het normale leven kunnen zetten.”

Schepen voor middenstand Koen Kennis: ”De Antwerpse winkeliers kijken ernaar uit om hun klanten opnieuw te zien. We gaan er alles aan doen om dat weerzien zo fijn mogelijk te maken.”

Zoveel mogelijk met eigen vervoer

Wie naar Antwerpen komt winkelen, doet dat bij voorkeur met eigen vervoer (te voet, met de step, per fiets, met de auto, …). Wie met de wagen komt, houdt er best rekening mee dat de regels voor de lage-emissiezone (LEZ) vanaf maandag 11 mei opnieuw van kracht zijn. Dit betekent dat bestuurders die niet aan de vereiste euronorm voldoen en de LEZ binnenrijden, een dagpas of toelating moeten kopen. Ook betalend parkeren en schijfparkeren op het openbaar domein is vanaf deze datum opnieuw van kracht.

Wie met het openbaar vervoer komt, moet een mondmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana dragen (vanaf 12 jaar) en voldoende afstand houden van andere reizigers. De Lijn vraagt om achteraan in te stappen en niet cash te betalen.

De voorschriften om naar Antwerpen te komen winkelen, zijn ook te vinden op www.antwerpen.be/corona.

%d bloggers liken dit: