Wetenschappers roepen je hulp in!

Neemt ook u op dinsdag 26 mei deel aan de Grote Coronastudie van UAntwerpen?

Slechts één COVID-patiënt op vijf krijgt contact tracer aan de lijn

Tene quod bene, en dus organiseert de Universiteit Antwerpen op dinsdag 26 mei reeds voor de elfde keer haar Grote Coronastudie. Die blijft relevante data opleveren: van de respondenten die een besmetting met het coronavirus opliepen en nog ziek waren, kreeg maar één op vijf telefoon van een contact tracer.

 

Voor de elfde dinsdag op rij roepen wetenschappers op om deel te nemen aan de Grote Coronastudie, een project van UAntwerpen, in samenwerking met UHasselt, KU Leuven en de ULB. Vorige week namen nog steeds meer dan 70 000 Belgen deel aan de bevraging. De studie blijft met voorsprong de grootste coronagerelateerde bevraging van het land en krijgt voortaan financiële steun van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

 

Net als vorige week spelen kinderen een belangrijke rol in de bevraging. Ouders krijgen vragen over kinderen tussen 6 en 12 jaar voorgeschoteld, en kinderen uit die leeftijdscategorie kunnen ook zelf een vereenvoudigde versie van de enquête invullen. “In het begin van de coronacrisis stonden kinderen allerminst centraal in het debat”, vertelt Koen Pepermans, sociaal wetenschapper op UAntwerpen). “Daar kwam recent – en gelukkig maar – verandering in. Steeds meer leerlingen kunnen naar school, de zomerkampen kunnen doorgaan, de speeltuinen gaan weer open… In onze bevraging kan het jonge volkje zelf aangeven hoe ze deze bijzondere periode beleven.”

Lang niet iedereen wordt gebeld

Op 4 mei introduceerde de overheid het systeem van contactopsporing: iedereen die een besmetting met het coronavirus opliep, zou telefoon moeten krijgen om zo de persoonlijke contacten efficiënt in kaart te kunnen brengen. “Van de 99 deelnemers aan de tiende golf van onze studie die bevestigd werden met Covid-19 en die bij het invullen van de enquête nog steeds ziek waren, is één op vijf gecontacteerd geweest door een contact tracer”, stelt prof. Thomas Neyens (UHasselt/KU Leuven) vast.

Nog enkele andere vaststellingen:

–         77% van de respondenten vindt dat het personeel in winkels een mondmasker moet dragen. Beduidend minder mensen (57%) zijn van mening dat de klant neus en mond moet bedekken.

–         Opvallend: meer dan zes op tien leerlingen vindt dat het dragen van een mondmasker op school verplicht zou moeten worden. Van de meerderjarigen zou nog geen vier op tien dat verplichten.

–         Er wordt meer gebruik gemaakt van de noodopvang op school. Tijdens de eerste weken van de crisis was er amper nood aan, nu stuurt één op tien ouders de kinderen ernaartoe.

De enquête kan opnieuw in vier talen worden ingevuld op dinsdag 26 mei van 10 tot 22 uur. www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

 

Elke werkdag wordt een nieuw resultaat uit de coronastudie online toegelicht. Neem dus zeker een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Je vindt er ook een link die je naar de Corona Studie-website brengt, waarop je een uitgebreid overzicht krijgt van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

%d bloggers liken dit: