Grote Coronastudie focust op dinsdag 2 juni op vakantieplannen en heropening horeca

Gaat u meteen op café of wacht u nog even af?

Ook in juni gaat de Universiteit Antwerpen verder met de Grote Coronastudie, maar voortaan tweewekelijks. Op dinsdag 2 juni blikken de wetenschappers vooruit: zo bevat de enquête onder meer vragen die peilen naar de vakantieplannen van de Belgen, en ook de heropening van de horeca komt aan bod.

De Grote Coronastudie, een project van UAntwerpen, is deze week aan de twaalfde editie toe. Vorige week namen net geen 50 000 mensen deel aan de bevraging, in samenwerking met UHasselt, KU Leuven en de ULB. De studie blijft met voorsprong de grootste coronagerelateerde bevraging van het land en krijgt financiering van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO).

“Tot nu organiseerden we de bevraging wekelijks”, zeggen professoren Philippe Beutels en Pierre Van Damme (UAntwerpen), initiatiefnemers van de Grote Coronastudie. “De massale deelname van de Belgen heeft ontzettend veel relevante data opgeleverd de voorbije maanden. Zo kwamen wij wetenschappers te weten hoe de bevolking omging met de crisis en het hielp ons om de verdere evolutie van de epidemie te kunnen voorspellen.”

Meteen op café?

Nu de piek van de epidemie duidelijk achter ons ligt, zal de Grote Coronastudie voortaan tweewekelijks georganiseerd worden. De volgende golf zal dus op dinsdag 16 juni zijn. Maar eerst is er natuurlijk nog de twaalfde editie, op dinsdag 2 juni.

“De vragenlijst is opnieuw wat aangepast”, weet sociaal wetenschapper Koen Pepermans (UAntwerpen). “We spelen in op de actualiteit en willen onder meer peilen naar de vakantieplannen van de respondenten. En ook het heropenen van de horeca komt aan bod: gaan we meteen op café of restaurant? Of kijken we even de kat uit de boom? Voor de derde week op rij is er ook een aparte bevraging die zich specifiek richt op kinderen tussen 6 en 12 jaar.”

Weer meer handen drukken

Uit een verdere analyse van de data van vorige week filterden de wetenschappers nog enkele opmerkelijke vaststellingen:

– Het versoepelen van de maatregelen zorgt er ook voor dat weer wat meer mensen elkaar een zoen of een hand geven buiten het eigen huishouden. Dat zien de wetenschappers zowel bij mensen met huisgenoten als bij alleenwonenden.

– 60% van de respondenten werkte vorige week nog steeds uitsluitend thuis. Van de bijna duizend deelnemers die zelf symptomen rapporteren en buitenshuis gingen werken, had één op vier Covid-19 symptomen.

– Een op vijf van de deelnemende 66+’ers meldt tijdens de coronacrisis op pensioen te zijn gegaan. Het lijkt een te onderzoeken vraag of hun keuze door de crisis versneld werd.

– Een ruime meerderheid van de jongeren (77%) vindt dat er niet genoeg rekening met hun mening werd en wordt gehouden. Vooral oudere jongeren (17-jarigen) rapporteren erg vaak dat ze niet voldoende zeggenschap hebben inzake beleid in de coronacrisis.

De enquête kan opnieuw in vier talen worden ingevuld op dinsdag 2 juni van 10 tot 22 uur.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Elke werkdag wordt een nieuw resultaat uit de coronastudie online toegelicht. Neem dus zeker een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Je vindt er ook een link die je naar de Corona Studie-website brengt, waarop je een uitgebreid overzicht krijgt van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

%d bloggers liken dit: