Edegem Kermis wordt coronaveilige versie van de jaarmarktfeesten 2020

Tijdens het weekend van de eerste zondag van september vindt traditiegetrouw de jaarmarkt van Edegem plaats, maar door de coronamaatregelen zal deze editie er niet hetzelfde uitzien. “De afgelopen weken zijn we met het lokaal bestuur en het jaarmarktcomité druk in de weer geweest om onze inwoners toch aantrekkelijke alternatieven te bieden en er in Edegem een bruisend weekend van te maken”, zegt Koen Michiels, schepen voor evenementen.

Er mogen volgens het verdict van de Nationale Veiligheidsraad alvast tot en met 31 augustus geen grote evenementen plaatsvinden. Na het inwinnen van de nodige adviezen bij experten besloot lokaal bestuur Edegem dat ook de jaarmarkt van begin september in zijn klassieke vorm niet kan doorgaan.

Veiligheid voorop

“We hebben contact opgenomen met gezondheidsexperts die onze jaarmarkt in het gebruikelijke format ook kennen. Het grootst opgezette format – waar Edegem al jaren voor bekend staat – is ook in september nog onmogelijk. Er zal te veel volk op een te kleine ruimte bij elkaar samenkomen en dat kunnen wij als lokaal bestuur niet toelaten. Uiteraard vinden wij dat niet prettig, want evenementen en het verenigingsleven liggen ons nauw aan het hart. Wij dragen echter ook gezondheid en veiligheid hoog in het vaandel en deze twee basisprincipes staan nu voorop. Edegem zou Edegem niet zijn als we niet op zoek gingen naar een coronaveilige editie van ons feestweekend”, vertelt een vastberaden Koen Michiels.

Edegem Kermis 

“De klassieke braderij en rommelmarkt kunnen niet plaatsvinden, maar onder de naam ‘Edegem Kermis’ bieden we onze inwoners een aantal aantrekkelijke alternatieven voor een bruisend weekend in een autoluwe gemeente.  Er zal zeker een kermis staan op het Gemeenteplein voor onze jongste inwoners. De rommelmarkt vervangen we door een garageverkoop over heel Edegem zodat we de kramen goed spreiden. Hiervoor kunnen standhouders zich binnenkort aanmelden via onze website. Er zal ook een formulier online komen voor inwoners die graag hun voortuin of oprit aanbieden aan de Edegemnaars die geen plek hebben om hun spullen uit te stallen. Op die manier werken we met al onze inwoners samen en geven we ook zij die geen tuintje hebben de ruimte om toch wat leuks te verkopen”, gaat Michiels ver

Alternatieve activiteiten

“In samenwerking met ABES en de sportdienst werken we ook een recreatieve looptocht én een kinderlooptocht langs de trage wegen van Hof Ter Linden en Fort 5 uit. De idee is om met tijdslots te werken waarin we steeds een groep van 30 sportievelingen langs de route sturen. Zo bewaren we voldoende afstand. Vrijwilligers zullen alles in goede banen leiden.”

“Tot slot zullen er nog een aantal andere activiteiten zijn die het jaarmarktweekend extra opluisteren. Er wordt onder andere gedacht aan dansvoorstellingen in de tuin van Immaculata die je via livestreaming thuis kan volgen, gekke fietsen op het Gemeenteplein, de kunstmarkt Montmarte, een boekenverkoop, … Het programma staat door de maatregelen nu nog niet helemaal vast, maar we proberen het zo gevarieerd mogelijk te maken binnen de veilige krijtlijnen rond corona”, legt Michiels uit.

“De mogelijkheden zullen wellicht afhangen van de evolutie van de corona-epidemie. Vanuit het voorzichtigheidsprincipe is het af te raden om evenementen met veel publiek te organiseren. Ook al mag er binnenkort iets meer, toch zullen we als organisatie geconfronteerd worden met een reeks veiligheidsmaatregelen en beperkingen om de verspreiding van het virus verder te voorkomen. Alle initiatieven zijn dus onder voorbehoud van wat de Nationale Veiligheidsraad ons in september oplegt, maar we zien de toekomst positief tegemoet. We zijn ervan overtuigd dat we op heel wat begrip mogen rekenen voor deze uitzonderlijke situatie en maken er samen met onze inwoners een gezellig, sociaal en sportief weekend van”, besluit burgemeester Koen Metsu.

%d bloggers liken dit: