Sporthal en meer koten zullen campus Drie Eiken doen bruisen

Een sporthal, een nieuw restaurant, meer koten en studio’s: dat zijn de ingrediënten die van Campus Drie Eiken een bruisende plek zullen maken. De Universiteit Antwerpen gaat voor de ontwikkeling van de campus in zee met projectontwikkelaar LIFE, die enkele zones in erfpacht krijgt.

De Universiteit Antwerpen investeerde de voorbije jaren fors in Campus Drie Eiken in Wilrijk. Er verrezen onder meer twee nieuwe gebouwen met voornamelijk leslokalen, en de onderzoekslabo’s in bestaande gebouwen werden volledig vernieuwd. Ook de grote aula op de campus steekt binnenkort in een nieuw kleedje.

“Die investeringen waren absoluut nodig”, legt rector Herman Van Goethem uit. “De campus is de thuishaven voor ongeveer 10 000 studenten, onderzoekers en medewerkers. Het aantal ‘bewoners’ nam de voorbije jaren toe. Qua onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur staan we er vandaag goed voor, maar een campus heeft meer nodig. Studentenrestaurant komida kampt met capaciteitsgebrek, voor de sportvakken moeten onze studenten revalidatiewetenschappen zich telkens verplaatsen en de studentenhomes zijn aan vernieuwing toe.”

Betaalbare studentenkamers

Het ontbreekt Campus Drie Eiken ook aan een echt centrum, een ‘hart’. In een werkgroep bogen studenten, faculteiten en centrale diensten zich over de vraag welke faciliteiten er op de campus moesten komen. “Het was voor ons belangrijk dat alle gebruikers van de campus betrokken werden”, zegt algemeen beheerder Bart Heijnen. “Vervolgens gingen we op zoek naar een externe partner, die de campus via het systeem van erfpacht kan ontwikkelen. Als expliciete voorwaarde namen we op dat er minstens 120 studentenkamers voor 270 euro per maand moeten aangeboden worden.”

Het voorstel van projectontwikkelaar LIFE kon de universiteit het meest bekoren. LIFE heeft als campusontwikkelaar een erg ruime ervaring dankzij samenwerkingen met universiteiten en hogescholen in België, Nederland, Duitsland en Spanje. De ontwikkeling maakt deel uit van het kersverse gelanceerde XL Fund, dat een samenwerking is tussen Xior Student Housing NV (90%) en LIFE (10%).

“We streven in de eerste plaats naar een verdichting van het huidige campushart om de nodige voorzieningen te realiseren, de campus te laten herleven en de waardevolle groene omgeving te behouden en vrijwaren.” De focus ligt op het creëren van meer studentenkoten centraal op de campus en een nieuw sport -en vrijetijdscentrum waardoor een levendige 24/7-campus zal openbloeien. Ook het studentenrestaurant komida zal gerenoveerd en uitgebreid worden om studenten en personeel een plaats te geven om te eten, vergaderen en studeren.

Focus op studenten

Als creatieve ontwikkelaar zet LIFE de mens centraal in al haar ontwikkelingen en zet resoluut in op differentiatie, ziel en karakter. “We gaan resoluut voor meer levenskwaliteit en leggen de focus op een life cycle cost approach met een duurzaam energie-, materiaal- en ruimtegebruik ”, legt Toon Haverals, CEO van LIFE.be, uit. “We schenken steeds veel aandacht aan identiteit, een erg belangrijk woord voor studenten in volle ontwikkeling, niet enkel intellectueel, maar vooral in hun zoektocht naar hun zingeving en plaats in het leven. Dit zal resulteren in een grote diversiteit qua type studentenhuisvesting… Voor ieder wat wils.”

 

%d bloggers liken dit: