Een mezenplan tegen de eikenprocessierups in Duffel

Ook dit jaar zorgt de eikenprocessierups in Duffel voor overlast. Zo meldden Duffelaars al nesten in onder meer de Maltahoevelei, de Mechelsebaan en de Hoogstraat. Gemeenteraadslid Nora Bertels (Groen) wil inzetten op een ecologische bestrijding waar nodig.

In de zomer veroorzaken processierupsen veel hinder. Wanneer ze zich bedreigd voelen, laten ze brandharen los, die kunnen zorgen voor brandwonden op de huid en schade aan ogen en luchtwegen. ‘In bosrijk gebied zorgt de eikenprocessierups meestal niet voor overlast. Maar wanneer de nesten op publieke plaatsen hangen, waar veel mensen komen, kunnen ze best bestreden worden,’ zegt Nora Bertels. ‘In het verleden werd vaak gekozen voor het afbranden of wegzuigen, maar een ecologisch proefproject van de provincie Antwerpen in enkele Kempense gemeenten is erg succesvol. Hierbij worden onder andere mezen ingezet.’ Mezen zijn natuurlijke vijanden van de rupsen. In twee weken tijd kan een mezenjong zo’n 800 rupsen eten.

Nora: ‘De groendienst van de gemeente heeft elk jaar de handen vol met het bestrijden van rupsennesten. Laten we daarom werk maken van een mezenplan, zoals ook in andere gemeenten nu gebeurt. Als we in het najaar nestkastjes ophangen op strategische plaatsen, voorkomen en beperken we de overlast volgende zomer. Ook moedigen we Duffelaars best aan om in de eigen tuin nestkasten te hangen.’

%d bloggers liken dit: