Mondmaskers worden wellicht verplicht op alle openbare plaatsen in ons land

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft sterk stijgen. Er worden volgens Sciensano nu gemiddeld 175 gevallen per dag geregistreerd, ofwel een stijging met 79 procent. Fase 5 van de versoepeling van de coronamaatregelen – die slaat op de grote evenementen en het aantal toegelaten bezoekers – komt er voorlopig niet.

Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block gisteren verklaard na afloop van de ministerraad. Er komen wellicht ook verstrengingen, bijvoorbeeld voor het dragen van mondmaskers op openbare plaatsen. Die verstrengingen zullen wellicht bekend gemaakt worden na de Nationale Veiligheidsraad die morgen zal doorgaan. We staan voor een cruciale week vertelde gisteren ook viroloog Marc Van Ranst. Als de tendens van de afgelopen week blijft aanhouden? Dan lopen we nog tot het eind van het jaar met mondmaskers op alle openbare plaatsen. Ondertussen is er een doorbraak in de zoektocht naar een vaccin aan de universiteit in Oxford. Maar er is nog geen rede tot juichen zegt Van Ranst. Het werd getest op meer dan duizend Britten en het resultaat is bemoedigend. Maar voor het bij ons zou kunnen gebruikt worden zullen we allicht al in 2021 zijn. Verder was er wel nog nieuws te rapen voor lokale gemeentebesturen.

Bij een lokale uitbraak van het coronavirus kunnen burgemeesters straks zelf maatregelen nemen, zo blijkt uit een uitgelekt draaiboek van de Vlaamse regering. In het plan staat dat wanneer het aantal besmettingen in bepaalde gemeenten of steden stijgt, de burgemeester kan beslissen om de horeca te sluiten, een avondklok op te leggen of dat hij zelfs een plaatselijke lockdown kan instellen. Hij kan ook kinderdagverblijven en winkels sluiten. En verplaatsingen beperken en de toegang tot bepaalde risicowijken verbieden. Uiteraard kan hij dat niet in zijn eentje beslissen. Naast lokaal overleg moet hij ook met het Agentschap Zorg en Gezondheid rond de tafel zitten en met het Nationaal Crisiscentrum. De Veiligheidsraad moet het draaiboek wel nog goedkeuren.

%d bloggers liken dit: