Wat denkt u over de beperkte bubbel?

Op dinsdag 28 juli schotelt UAntwerpen u de zestiende golf van de Grote Coronastudie voor

Het is niet anders: na enkele ‘rustigere’ weken overheerst het coronavirus opnieuw alle gesprekken. Dinsdag 28 juli komt UAntwerpen met een nieuwe editie van haar Grote Coronastudie. De wetenschappers polsen onder meer naar uw houding tegenover de bubbelmaatregel.

Het coronavirus is (helaas) weer helemaal terug. Het aantal besmettingen gaat al enkele weken stevig in stijgende lijn, wat voor de nodige ongerustheid zorgt. Vlaanderen kleurt nu oranje op de kaart van Europa. Maandag 27 juli kwam de versneld bijeengeroepen Nationale Veiligheidsraad met nieuwe regels. De provincie Antwerpen ging later op de dag nog een stap verder, met nog ingrijpendere maatregelen.

Met de Grote Coronastudie willen wetenschappers de vinger aan de pols houden en onder meer het draagvlak van de coronamaatregelen aftoetsen. Het onderzoek is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met UHasselt, de KU Leuven en de ULB. De vragenlijst loopt reeds sinds de start van de coronacrisis half maart. Op dinsdag 28 juli is de enquête aan de zestiende golf toe.

Minder sociale contacten

“Sneller dan verwacht zijn we in de tweede golf aanbeland”, zegt prof. Pierre Van Damme, epidemioloog op UAntwerpen en een van de initiatiefnemers van de Grote Coronastudie. “Alle experts zijn het er over eens: om de verdere verspreiding van het virus in te dammen, moeten we met zijn allen ons aantal fysieke contacten drastisch verminderen.”

De Nationale Veiligheidsraad verkleinde de bubbel maandag tot vijf vaste contacten per huishouden voor de komende vier weken. De vragenlijst deze week besteedt dan ook extra aandacht aan onze sociale contacten en hoe de maatregelen tot nu toe ervaren werden. Van Damme: “We schotelen de deelnemers onder meer vragen voor over de grootte van hun bubbel, om zo een beeld te kunnen krijgen over het draagvlak van de nieuwe, verstrengde maatregelen rond onze sociale contacten.”

Op dinsdag 28 juli kan iedereen dus opnieuw deelnemen aan de Grote Coronastudie, die mee financieel ondersteund wordt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Ze kan in vier talen worden ingevuld, en dat tussen 10 en 22 uur.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Op die website krijgt u een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

Foto: ©Pixabay

%d bloggers liken dit: