Dit zijn de evenementen op Open Monumentendag in de Zuidrand

Op zondag 13 september staat Open Monumentendag geprogrammeerd. Het erfgoedfeest verloopt anders dan andere jaren met een variatie aan fysieke en digitale initiatieven. De eerste activiteiten staan al klaar en het aanbod groeit nog verder uit in de maand augustus. Dit is alvast wat er te beleven valt in de Zuidrand:

Detective in spe? Ga op wandel door de Zuidrand en ontrafel de spannende Zuidrand-mysteries – samen met het detectiven-duo Noor en Lukas. Zij zijn dol op de Zuidrand, want daar bulkt het van de raadsels. En die lossen Noor en Lukas graag op. Download de gratis app via www.toerismezuidrand.be in de Google of Apple Appstore, en word ook een superspeurder.

Hou je smartphone aan en je ogen open. Tijdens je wandelroute ontmoet je de gekste figuren. Beantwoord hun vragen en voeg hen aan je stickerboek toe. De personages geven je opdrachten, weetjes en tips, maar soms werken ze je tegen. Aan jou om te ontdekken wie je echt helpt. Heb jij een Zuidrand-mysterie opgelost? Dan verdien je een speurdersdiploma. Deel het met je vrienden via jouw favoriete sociale media of chatapps.

De Zuidrand ontwikkelde de interactieve Zuidrand-wandelapp speciaal voor gezinnen met weetgrage kinderen tussen vijf  en dertien jaar. Zo ontdekken jullie samen het verrassende natuurlijke en historische erfgoed van een mooie streek – vlakbij huis.  De Zuidrand Wandelapp gidst je veilig en eenvoudig van punt tot punt, en laat het hele gezin de wandeling nog alerter beleven. Per wandeltocht geeft men de lengte én de duur op. De duur werd berekent aan een stapritme van 2,4 kilometer per uur. Je vindt ook nuttige info als toiletten, parkings, bereikbaarheid en leuke horecaplekjes. Deze wandeling is anderhalve kilometer lang en duurt gemiddeld één uur.

De diverse wandelingen vertrekken aan het Zwembad van Aartselaar in de Kleistraat (‘Het mysterie van de geheimzinnige ijskelder’), Hof ter Linden aan de Drie Eikenstraat in Edegem (Het mysterie van de vervloekte kasteeldochter) en de Kriekelaarstraat 2 in Waarloos (‘Het mysterie van de spoorwegontvoering).

Wie wat minder actief is kan kiezen voor de virtuele wandeling ‘Gevaert-ontwikkeld’. In de zomer van 2018 filmde men, in samenwerking met de Kleine Expeditie, de maquette die werd gemaakt voor de Wereldexpo van 1958 en destijds in de schaduw van het Atomium stond te pronken. Deze miniatuurweergave van de fabriek uit Mortsel was het startpunt van de virtuele toer “Gevaert ont·wikkeld”. Samen met de vrijwilligers en enkele oud-​werknemers, bracht men de verschillende plaatsen op de maquette in kaart en werden de verhalen gelinkt aan de juiste locatie. Het resultaat van deze samenwerking kan je ontdekken via Gevaert ont·wikkeld.

In principe stond er in Edegem ‘Wandeling door ‘De Leikes’ gepland maar die gaat niet door omwille van het coronavirus.

Bovenstaande wandelingen kan men uiteraard ook op een ander tijdstip doen. Het verhaal van Gevaert is eveneens altijd te bekijken. (Antwerps Persbureau)

%d bloggers liken dit: