Gouverneur Berx heeft goed nieuws voor fitnesscentra en bouwvakkers

Dat gouverneur Cathy Berx er geen feelgood-show zou van maken was al in het begin van de persconferentie duidelijk toen ze iedereen met de neus op de feiten drukte. ‘Gelukkig zijn het aantal nieuwe besmettingen in de stad Antwerpen ietwat afgenomen maar de ziekenhuisopnames nemen wel toe. We hebben er nu meer dan in begin juni. De nieuwe gevallen komen vooral voor in het oosten van onze provincie. ‘

‘De vorige week was de zwaarste uit mijn loopbaan en ik kreeg veel tegenkanting, ook van de burgemeesters uit de Kempen, die niet begrepen waarom de maatregelen er even streng waren als in de stad Antwerpen. Nu blijkt waarom. Er lopen zaken in kortgeding en bij de raad van state maar artsen uit diverse ziekenhuizen wijzen me erop dat we  de ingeslagen weg moeten blijven bewandelen. Op dit moment is de toestand zeer ernstig in Wijnegem, Antwerpen, Borsbeek, Boom, Niel en Hemiksem.’

‘Ik was ook getroffen door de gedragingen van voetbalspelers en –supporters  Niettegenstaande de meerderheid zich voorbeeldig toonde heeft het virus niet liever dan dat men elkaar zit te bespringen. Zelfde opmerkingen voor de offerfeesten. Minderheden vonden het nodig om in Nederland op grote schaal te gaan feesten.’

Toch werden er een aantal wijzigingen aangebracht aan de politieverordening van vorige week. Zo komt er een versoepeling voor de mondmaskerplicht. Berx: ‘Wanneer het dragen van een mondmasker of elk alternatief in stof niet mogelijk is om medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt. Aangezien het dragen van een mondmasker de volgende dagen tijdens het intensief sporten en werken zeer zwaar is zal er een vrijstelling worden gegeven voor sporters die zware inspanningen leveren en elkaar maar kortstondig kruisen of voor zware  beroepen, zoals bouwvakkers, voor zover de andere voorzorgsmaatregelen worden getroffen.’

Eén beroepscategorie kan opgelucht adem halen: de uitbaters van fitnesscentra. ‘We stelden vast dat steeds meer mensen vluchtten naar plaatsen waar fitnessen wel nog toegelaten was. Dit kan niet alleen niet de bedoeling zijn, bovendien leidde het meer dan eens tot conflicten. Na overleg met de sector hebben de fitnesscentra hun protocol aangepast. Per vestiging wordt een bepaald aantal toestellen en een maximaal aantal sporters toegelaten. Indien het protocol niet wordt nageleefd volgt er een sluiting voor veertien dagen.’

De regels voor het sporten werden nog eens verduidelijkt (voor min twaalfjarigen beperkt tot maximaal 50 personen en voor twaalf- tot achttienjarigen maximaal tien, steeds dezelfde, personen). Voor volwassenen geldt dezelfde regel maar zijn contactsporten uitgesloten. Dus: geen voetbal, ook niet voor Antwerp, Beerschot, Westerlo en Mechelen. ‘Op dit moment mogen die clubs inderdaad niet trainen maar Vlaams minister van Sport Ben, Weyts (N-VA) werkt, samen met de sector, aan een protocol. Wij zullen ons daar bij aansluiten.’ Over het afschaffen van avondklok is geen sprake. ‘Eigenlijk kennen we een versoepeling tegenover in de lente toen we een dag- en nachtklok hadden en het volledige leven ’s avonds stilviel. Nu gebeurt dit pas om halftwaalf. Dat blijft meer dan nodig want we zien dat de meeste gevallen zich situeren bij de 20- tot 29-jarigen, de grootste groep in het uitgangsleven. (Antwerps Persbureau)

%d bloggers liken dit: