Edegem staat stil bij bombardementen op Hiroshima en Nagasaki

Vandaag is het exact 75 jaar geleden dat de Japanse stad Hiroshima werd getroffen door een kernwapen. Op 9 augustus was het de beurt aan Nagasaki.

Twee bommen Little boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki) vernielden de twee steden en maakten vrijwel meteen 140 000 en 70 000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil Edegem stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen om dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 13 400 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 75 jaar geleden zijn ingezet.

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook Edegem lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki. Hun doel is met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening. Wereldwijd telt de organisatie bijna 8 000 steden in 164 landen. In België zijn 386 steden en gemeenten lid van het netwerk. Hierbij alle gemeenten uit de Zuidrand met uitzondering van Aartselaar.

De stad Ieper functioneert sinds vorig jaar op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester Emily Talpe (Open Ieper) het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk.

Ook Edegem neemt deel aan dit initiatief en zal de Mayors for Peace vlag hijsen op dinsdag 6 augustus en de vlag strijken op zondag 9 augustus. (Antwerps Persbureau)

%d bloggers liken dit: