Al het groen van de provincie Antwerpen nu consulteerbaar op één website

Er is heel wat groen in de provincie en er zijn veel suggesties om naar buiten te trekken. Alleen werd het nergens in één overzicht of kaart aangeboden. De provincie Antwerpen stelt de nieuwe GroenZoeker (www.groenzoeker.be) voor. Deze website moet dé referentie worden voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis. Met de GroenZoeker zoek én vind je in één-twee-drie alle mooie stukjes groen in je eigen grote achtertuin.

Al van bij het eerste contact met groenzoeker.be nodigen de zonnestralen en de aangename natuurgeluiden je uit om het groen op te zoeken. Je vindt er alle parkjes, speelplekjes, bossen, picknicktafels, landwegen, waterplekjes en domeinen terug die in het groen gelegen zijn. Of die plekjes nu worden beheerd door of in eigendom zijn van de provincie, de gemeenten, Vlaanderen of Natuurpunt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Deze website moet dé referentie worden voor iedereen die op zoek is naar kleinschalige natuur op wandel- of fietsafstand van huis.

Tijdens de coronatijd is de natuurbeleving ongezien toegenomen, want we beseften dat natuur de sleutel is om met z’n allen gezonder in het leven te staan. Daarnaast speelt ook de klimaatverandering een rol: mensen gaan op zoek naar verkoeling en schaduw in het groenblauwe landschap. We kiezen dus massaal voor meer natuur… maar niet voor drukte. Toch kennen mensen vaak enkel de grote natuurdomeinen en weten ze niet altijd welk bos, park, speeltuintje of natuurreservaat er in de gemeente verderop ligt. Door ook het lokale natuuraanbod overzichtelijk in één kaart onder te brengen, hoopt de provincie de druk van natuurtoerisme op de grote domeinen te verlichten en te spreiden.

De provincie is een ambitieuze, verbindende en ondersteunende overheid. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Voor mij past het initiatief van de GroenZoeker in mijn beleid om de natuur in onze provincie beter bereikbaar en toegankelijk te maken. We investeren als provincie niet alleen zelf in natuurinfrastructuur via onze domeinen, regionale landschappen, overstromingsgebieden,… ‘ ‘We willen tevens de ontsnippering tegengaan en de bestaande blauwgroene plekken beter met elkaar verbinden. Daarom kom je op groenzoeker.be onder meer onze fietsostrades, het fietsroutenetwerk, de wandelknooppunten en onze onbevaarbare waterlopen tegen. Een blauwgroen netwerk komt trouwens niet alleen de mens ten goede; ook de planten en de dieren varen er wel bij.’

De GroenZoeker.be is een platform in opbouw. Ondertussen vind je op de website het groenaanbod van de provincie, Kempisch Landschap, Natuurpunt, Vlaanderen (agentschap natuur en bos) en enkele gemeenten. Ook andere organisaties kunnen hun parken, bossen, domeinen of speelplekjes doorgeven via groenzoeker.be. (Antwerps Persbureau)

%d bloggers liken dit: