Mislukte zomer. Op naar een bruisend Duffels najaar?

Doordat de coronacijfers in juli opnieuw stegen, viel een gezellige zomer voor heel wat Duffelaars in het water. Maar nu de curves opnieuw de goede richting uitgaan, snakken inwoners naar veilige activiteiten. Daarom willen Kris De Smet en Lise Switsers (Groen Duffel) werk maken van een actief Duffels najaar.

Begin juni kreeg de gemeente Duffel ruim 190.000 euro van de Vlaamse overheid om jeugd, sport en cultuur te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Lise Switsers: ‘Dat geld is erg welkom. Heel wat verenigingen hadden de voorbije maanden extra kosten, zoals tijdens jeugd- of sportkampen. Met het lokaal bestuur vergoeden we deze kosten. Ook de komende maanden geldt dit nog. Als je extra coronagerelateerde kosten hebt moeten doen als vereniging, laat het dan zeker weten.’

Naast de verenigingen hebben ook niet georganiseerde jeugd en gezinnen nood aan ondersteuning. ‘Het Duffels jeugdopbouwwerk wordt daarom best fors uitgebreid. Op die manier halen we druk van de ketel bij gezinnen die het moeilijk hebben. Er is in deze onzekere tijden een maatgerichte begeleiding nodig voor kinderen en jongeren. We moeten vermijden dat de schoolachterstand bij jongeren oploopt, zeker wanneer er opnieuw overgeschakeld zou worden op afstandsonderwijs. En dus zetten we best volop in op jongeren en kwetsbare gezinnen.’

In juli werden voor de provincie Antwerpen extra maatregelen afgekondigd om de snel stijgende cijfers opnieuw in te dijken. En dus werden heel wat initiatieven, zoals cinema in de wijken en Costa Duffla, afgelast. Afgelopen week werden die provinciale maatregelen teruggeschroefd. Kris De Smet: ‘Nu moeten we er echt alles aan doen om het najaar beter te maken dan de zomer. Laten we alles op alles zetten zodat de verenigingen een veilig, maar succesvol najaar kunnen organiseren voor de Duffelaars.’ Verenigingen kunnen terecht bij het lokaal bestuur voor ondersteuning.

Tijd dus om niet paniekerig, maar met gezond verstand het najaar te organiseren. ‘Voor alle duidelijkheid: afstand houden, handhygiëne en mondmaskers dragen op drukke plaatsen zoals de markt blijven nodig,’ benadrukt Kris De Smet. ‘Maar als we die basisregels respecteren, moet het mogelijk zijn om opnieuw een aantal Duffelse activiteiten en initiatieven coronaproof te organiseren en toe te laten. Dat komt niet alleen de veerkracht en mentale gezondheid van alle Duffelaars ten goede, het stimuleert ook de lokale economie, die al maanden lijdt. Alle ideeën om verenigingen te ondersteunen zijn welkom.’

 

%d bloggers liken dit: