Kontich/Duffel: Natuurpunt Oude Spoorweg bereikt een nieuwe kaap: al 1.200 gezinnen werden lid!

Dirk Costrop, voorzitter van Natuurpunt Oude Spoorweg: “1.200 gezinnen die lid zijn, wie had dat ooit gedacht? 10 jaar geleden hadden we nauwelijks 700 leden en vorig jaar stond de teller op 1 september nog maar op 1.113. Een fikse stijging met pakweg 85 leden op een jaar tijd. Deze groei is een flinke opsteker voor onze vrijwilligers die elke dag met heel veel passie aan meer natuur werken en de natuurpuntafdeling ook als vereniging verder uitbouwen”.

“Het is vreemd dat we net in een jaar dat we bijna alle geplande publieksactiviteiten en grotere evenementen hebben moeten afgelasten omwille van corona, toch zo stijgen in ons ledenaantal”, vult ondervoorzitter en beleidsverantwoordelijke van de afdeling Johan Asselberghs aan. “Dat hadden we niet verwacht. Een mogelijke verklaring voor deze stijging is dat heel wat mensen (her)ontdekken dat er dankzij Natuurpunt nog groen en natuur in hun nabije omgeving is. Onze vrijwilligers doen er bovendien alles aan om de wandelpaden te verbeteren en onze natuurgebieden zo toegankelijk mogelijk te maken. In totaal beheren we met onze afdeling nu al iets meer dan 70 ha natuur, verspreid over 6 projectgebieden. Zowel tijdens de lockdown als tijdens de zomervakantie werden onze gebieden duidelijk veel meer bewandeld en bezocht dan de voorgaande jaren. Misschien zitten ook de nooit geziene hittegolf en de extreme droogte hier voor iets tussen.”
“Mensen beseffen dat de klimaatverandering een realiteit is en dat bescherming en uitbreiding van natuurgebieden het probleem mee kunnen verhelpen. Ze bieden nog koele plekjes aan tijdens grote hitteperiodes”, vult Johan nog aan.

“Het is duidelijk dat Natuurpunt het verschil maakt door de positieve maatschappelijke projecten in samenwerking met diverse partners” zegt Dirk Costrop. “Voorbeelden zijn de nieuwe retentiezones in onze natuurgebieden Schapenhagen en Goorbosbeekvallei om de wateroverlast en droogte aan te pakken en de bebossingsprojecten in Schapenhagen en Edegemsebeekvallei. Momenteel staan er enkele projecten in Kontich en Duffel op stapel om nog meer en beter toegankelijke natuur te creëren, meer info volgt in 2021.
We hopen dat de groei van het aantal leden het signaal mag zijn aan de lokale politiek dat mensen natuur steeds belangrijker vinden. Wij zijn al onze leden heel dankbaar: hoe groter onze familie, hoe meer we kunnen verwezenlijken voor onze natuur.”

Natuurpunt Oude Spoorweg heeft een aantal wandelingen uitgewerkt om haar natuurgebieden te verkennen. Je kan ze downloaden op www.natuurpuntoudespoorweg.be/activiteiten/wandelingen.html

%d bloggers liken dit: