Spreuken in het Aartselaarse straatbeeld brengen geestelijke gezondheid in de aandacht

In het Aartselaarse straatbeeld duiken sinds vorige week allerlei spreuken op ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars op. Met deze actie zet het gemeentebestuur het belang van geestelijke gezondheid in de kijker. Zeker nu corona ons dagelijks leven door elkaar schudt, is het belangrijk hier de nodige aandacht aan te schenken.

‘Met fijne woordspelingen en deugddoende boodschappen wordt gewezen op het belang van mentale gezondheid. Elke spreuk tovert een glimlach op het gezicht van de voorbijgangers en doet hen nadenken. Met deze ludieke actie willen we ook het taboe dat nog steeds rust op (problemen met) geestelijke gezondheid doorbreken. Of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of over psychische stoornissen, mensen durven dit moeilijk ter sprake brengen. Daar willen we als lokaal bestuur verandering in brengen.’ zegt Hilde Heyman, schepen van welzijn.

De komst van het coronavirus gaat voor veel mensen gepaard met onzekerheid, angst en stress. De pandemie heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Om deze onzekerheid goed door te komen is de veerkracht van mensen cruciaal.

Met deze campagne zet de gemeente samen met de lokale handelaars en horeca in op het verhogen van veerkracht. Hilde Heyman: ‘Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Dagelijks komt er heel wat op ons af en dat kan veel van je vragen. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Je ‘veert’ als het ware terug. Het is niet iets wat je hebt of niet hebt. Het is logisch dat dit de ene dag wat beter gaat dan de andere. Gelukkig kan je veerkracht trainen om weerbaarder te worden voor tegenslagen. Durf te praten over wat er in je omgaat en krop niet alles op, zoek een manier om stoom af te laten en zoek steun bij anderen. Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. Wees dus niet te streng voor jezelf. Je mag af en toe eens falen.’

De spreuken zijn afgestemd op het type locatie. Zo valt op de vitrine van de bloemenwinkel te lezen ‘Bloemen van geluk moet je zelf planten’. Bij de fietsenwinkel prijkt dan weer ‘Afstand brengt ons dichter bij elkaar’ op de étalage. Kalligrafievereniging Die Scoone Letter, medewerkers van de technische dienst en IBO Robbedoes en inwoners die zich mee scharen achter het project ‘Kunst achter mijn venster’ zorgden voor de creatieve uitwerking ervan.

Wie zelf wil testen hoe veerkrachtig hij is, kan dit doen via www.fitinjehoofd.be > veerkracht. Op basis van je score, krijg je info en advies op maat. Op de website kan iedereen oefeningen en tips terugvinden die helpen om positief in het leven te staan.

 

%d bloggers liken dit: