Verover de ruimte in Duffel

JNM Pallieterland verovert de ruimte op zaterdag 10 oktober.

De leden van deze jeugdbeweging bezetten 8 parkeerplaatsen in Duffel in de Handelsstraat. Daarmee willen ze oproepen om de privéauto te vervangen door fietsen, deelauto’s en het openbaar vervoer. Zo zijn er minder parkeerplaatsen nodig en kan de openbare ruimte herverdeeld worden. Want minder stilstaande auto’s op straat betekent méér vrije ruimte, méér groen, méér rust- en ontspanningsmogelijkheden en méér ontmoeting.

Concreet vragen de leden om de parkeerplaatsen die ze bezetten om te bouwen tot fietsenstallingen. Hier is veel nood aan. 1 auto neemt immers de plaats in van 10 fietsen.  Cinema Plaza en Jeugdhuis De Lanteirn trekken veel bezoekers aan. Wanneer er binnenkort terug veel mensen komen, willen we dat iedereen die met de fiets wil komen, dit ook kan. Momenteel is er absoluut onvoldoende plaats om een fiets veilig te stallen. De door ons bezette parkeerplaatsen liggen op een boogscheut van een grote autoparking om de hoek.

“7 miljoen parkeerplaatsen, dat is meer dan er Vlamingen zijn!”

“Er zijn 7 miljoen parkeerplaatsen die samen ruim 35.000 (!) voetbalvelden innemen. En dat voor objecten die gemiddeld 23u per dag stilstaan. Daar willen we verandering in brengen,” aldus de Milieuwerkgroep van JNM. “In tijden van de pandemie is vrije ruimte meer dan ooit een hot topic. We merkten allemaal dat er te weinig plaats was voor ontspanning en ontmoeting buiten ons kot. Het is dan ook nu hét moment voor gemeentebesturen en overheden om opnieuw na te denken over de indeling van vrije ruimte. Willen we een straat vol geparkeerde auto’s? Of willen we brede voetpaden, kinderen die veilig kunnen spelen, meer groen en meer ontmoeting?”

Omdat het parkeerbeleid in elke stad anders is, vragen JNM’ers hier over heel Vlaanderen aandacht voor, zodat gemeentes horen dat het hunkeren naar ruimte ook bij hún bewoners leeft. Het doel is dat elk gemeentebestuur opnieuw durft na te denken over de inrichting van vrije ruimte en zo kunnen ze de beleving van de stad weer opwaarderen. Er nemen 37 afdelingen van over heel Vlaanderen en Brussel deel aan de actie.

%d bloggers liken dit: