Laurens Sweeck boekt eerste overwinning van seizoen in Jaarmarktcross Niel

Laurens Sweeck heeft de 57 ste Jaarmarktcross van Niel gewonnen, de derde manche in de Superprestige. De Belgische kampioen reed in de slotronde weg van zijn ploegmaat Iserbyt. Aerts werd derde. Hij viel vooraan weg na een lekke band in de voorlaatste ronde.

Voor Sweeck was het de eerste zege van het seizoen. ‘In Kruibeke ben ik ook al dicht bij de zege geweest. Nadien ging het iets minder en vorige week tijdens het EK merkte ik dan weer wat verbetering. Daar moest ik mijn benen echter stilhouden omdat Iserbyt voorin zat. Op de Koppenbergcross moet je mij niet afrekenen. Dat is niet echt mijn ding. Vandaag kregen we een lastig parcours voorgeschoteld maar eigenlijk maakt dat weinig uit. Het zijn nog altijd de benen die het moeten doen.’

Sweeck ging er van bij de start als een pijl uit een boog vandoor maar het werd geen solotocht. ‘Ik wist dat er nog mooi volk achter mij zat. Ik besefte heus wel dat ze mij gingen bijhalen, alleen duurde het wat langer dan ik had verwacht. Het klinkt misschien raar maar op deze manier winnen – door te moeten knokken tot aan de finish – geeft meer voldoening dan wanneer je al ronden vooraf weet dat je het gaat halen.’

‘De zandstrook speelde in mijn voordeel. Ik wist dat ik daar het verschil moest maken. Stiekem rekende ik erop dat iemand anders er een foutje zou maken. Uiteraard had ik hier liever gewonnen voor een massa toeschouwers maar de situatie is nu éénmaal zoals je ze is. Ik kan daar niks aan veranderen, anders graag hoor.’

‘Ik was blij dat Eli vooraan zat. Zolang Toon mee was konden wij er een ploegenspel van maken en mekaar afwisselen aan de kop. Ik voelde dat alles goed zat vandaag. Ik ben blij dat ik eindelijk weer een overwinning kan bijschrijven op mijn palmares. Het parcours had wel iets. Deze prestatie geeft vertrouwen voor de wedstrijd van volgende week in Leuven.’

Toon Aerts was minder te spreken over de gewijzigde omloop. ‘In het begin was ik wat zenuwachtig. Het was geen parcours waarop je het verschil kan maken. Ik had er het volste vertrouwen in dat we het gat met Laurens zouden kunnen dichtrijden. De strook met het fietspad duurde wel erg lang. Dat zou ik liever ingekort zien. Bovendien kon je aan de materiaalposten niet wegspringen. Dat had men kunnen oplossen door een balkjes te leggen.’ Aerts hoopt dat er vlug weer publiek wordt toegelaten. ‘Op deze manier crossen vind ik maar niks.’

Eli Iserbyt gaf toe dat hij niet de sterkste man was. ‘Ik was de derde beste, na Toon en Laurens. Ik denk wel dat ik er het maximum heb uitgehaald. Sweeck was al een hele tijd in goede conditie maar hij had de pech dat de omlopen hem de voorbije weken niet echt lagen. Vandaag was hij in de laatste ronde sterker en Toon viel jammer genoeg weg door pech. Al bij al ben ik niet ontevreden. Meer dan deze derde plaats zat er niet in.’ In de Superprestige-stand leidt Iserbyt met één punt voorsprong op Aerts en vier op Sweeck.

Bij de vrouwen won Lucinda Brand voor het tweede jaar op rij de veldrit. Zoals zo vaak werd het een Nederlands onderonsje. Ze haalde het voor wereld- en Europees kampioene Alvardo en Betsema. ‘Ik ben superblij met deze overwinning. Ik raakte achterop door een fietswissel maar ik had wel gemerkt dat ik in de zandbak sneller liep dan de anderen. Vlak daarna volgde die steile afdaling en daar gooide ik me naar beneden. Mijn coach riep dat ik daar gewoon druk moest zetten. Dus ik probeerde in de voorlaatste ronde al weg te komen, maar dat lukte niet. Maar ik wist wel dat ik het nog een keer kon doen. Vandaag klopte ik Alvarado, de volgende maal kan het weer andersom zijn. Ik denk dat we gewoon heel erg aan elkaar gewaagd zijn.’ Sanne Cant werd de eerste Belgische; Zij eindigde als zesde.

Antwerps Persbureau – Sportvisie.be

%d bloggers liken dit: