Resultaten van de WODCA-acties afgelopen weekend in Mechelen

Lokale Politie Mechelen-Willebroek voerde tijdens de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 en van zaterdag 14 op zondag 15 november 2020 wodca-acties op diverse locaties in Mechelen en Willebroek.

In totaal werden 1113 ademtests afgenomen. 22 bestuurders testten positief: 5 wegens strafbare alcoholopname in het verkeer en 17 wegens drugs in het verkeer.

Negen rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse uitgevoerd. Tevens was de schouwing van zijn voertuig vervallen sinds 12/09/20.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis en cocaïne. Hij was eveneens in het bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis, die in beslag werd genomen. Verder reed hij onder dekking van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36. Er zat echter geen verplichte begeleider naast hem in het voertuig en er hing geen verplicht “L”-teken aan de achterruit.
  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis, amfetamines en cocaïne. Hierop werd ook bij hem een speekselanalyse uitgevoerd.
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis en amfetamines. Betrokkene erkende al sinds jaren dagelijks 3 joints te roken. Bij een verdere grondige controle bleek betrokkene tevens 40 gram speed en 3 gram cannabis in zijn auto verstopt te hebben. Hij krijgt hiervoor een extra proces-verbaal. Alle drugs werden in beslag genomen.
  • Een bestuurder testte positief voor het gebruik van cannabis. Betrokkene is tevens een beginnend bestuurder. Hij is immers nog geen 2 jaar houder van zijn rijbewijs categorie B. Bij grondig nazicht bleek er in zijn auto nog een gebruikershoeveelheid cannabis te liggen. Ook deze werd in beslag genomen. Betrokkene negeerde tevens de ingestelde avondklok met nog eens een extra boete van 250 euro tot gevolg.
  • Een bestuurder had 2,4 gram pro mille alcohol in zijn bloed. Hij bestuurde tevens een nieuw aangekocht voertuig, dat nog niet reglementair is ingeschreven bij DIV. De kentekenplaat is immers nog afgeleverd voor zijn vorig voertuig. Hij krijgt nu een extra proces-verbaal.
  • Twee bestuurders hadden respectievelijk 1,6 en 1,5 gram pro mille alcohol in hun bloed.
  • Een bestuurder raasde één van onze anonieme dienstvoertuigen aan hoge snelheid voorbij op de E19 te Mechelen. Betrokkene behaalde in de richting van Brussel quasi permanent een snelheid van 200 km/u. Op de ring rond Brussel klokte betrokkene af aan 170 km/u. Bij interceptie bleken er 4 jongeren uit Bergen in het voertuig te zitten. De bestuurder verspreidde een alcoholgeur. Hij legde een positieve ademtest af en had 0,7 gram pro mille alcohol in zijn bloed. Hij zal worden gedagvaard bij de politierechter. Bovendien kregen de 4 inzittenden elk een boete van 250 euro wegens het schenden van de ingestelde avondklok.

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog een tiende bestuurder onmiddellijk ingetrokken. Een bromfietser trok nl. in Willebroek onze aandacht omdat zijn voorlicht defect was. Toen wij betrokkene hierop wilden wijzen, sloeg hij op de vlucht aan hoge snelheid doorheen het centrum van Willebroek. Ondanks onze achtervolging met zwaailichten en sirene, weigerde betrokkene te stoppen. Hij beging hierbij meerdere verkeersovertredingen. Uiteindelijk verloor betrokkene de controle over zijn stuur en kwam ten val.
Hij was duidelijk onder invloed van drugs en legde een positieve speekseltest af voor het gebruik van cannabis. Bij een verdere controle bleek hij een verkopershoeveelheid bestaande uit 3 pakjes cannabis op zak te hebben, 10 gram in totaal. Hierop werd bij hem thuis in Willebroek een huiszoeking op heterdaad uitgevoerd. Aldaar ontdekten wij een kleine plantage met 5 planten in een speciale kweekkast. Alles werd in beslag genomen.
Tot slot controleerden wij ook op onze curvometer de maximum snelheid van betrokkene zijn bromfiets klasse A. Die bedroeg maar liefst 72 km/u i.p.v. max. 25 km/u. Hierop werd het voertuig in beslag genomen voor een periode van 1 maand en weggetakeld naar de terreinen van de takeldienst.
Een erkend bromfietshersteller zal nu worden gevorderd, teneinde alle onderdelen die gediend hebben om de snelheid van het voertuig op te voeren, te laten demonteren. Na een maand krijgt betrokkene dan wat rest van zijn bromfiets terug. Hij moet vervolgens zijn voertuig terug laten afstellen door een bromfietshersteller en binnen de week zich terug bij ons aanbieden voor een nieuwe test op de curvometer.

Vijf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.

Zeven andere bestuurders deden dit voor een periode van 3 uur:

  • Een onder hen had zijn rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse 3 uur ingehouden d.m.v. een stuurstang.
  • Een onder hen is officieel gedomicilieerd in Italië en moest zijn boete van 179 euro onmiddellijk cash betalen.

Een passagier in een auto, eveneens woonachtig in Italië, droeg de veiligheidsgordel niet en diende ter plaatse 116 euro cash betalen.

Een lichte vrachtwagen werden geïntercepteerd waarvoor reeds op 13/05/20 een rood schouwingsbewijs “verboden tot het verkeer” werd afgeleverd. De gebreken waren nog steeds niet hersteld. Het voertuig was geladen met ijskasten en de bestuurder was aan het werk en op weg naar een klant. Hij moet nu op zoek naar een andere lichte vrachtwagen, die wel geldig geschouwd is, teneinde de ganse lading over te laden.

Een bestuurder maakte al rijdend gebruik van zijn gsm en kreeg hiervoor een boete van 116 euro.

Twee bestuurders reden met hun voertuig onder dekking van respectievelijk een proefrittenplaat en een handelaarsplaat. In geen van beide gevallen was dit gerechtvaardigd. Beide kentekenplaten werden in beslag genomen wegens misbruik en zullen worden overgemaakt aan de Dienst Inschrijving Voertuigen ter schrapping uit het repertorium.

Vijf bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in het verkeer.

Er werden uitgebreide gerechtelijke controles van personen en voertuigen uitgevoerd, evenals controles op het nationaal ingestelde samenscholingsverbod, op het respecteren van de nodige sociale afstand en op het naleven van de ingestelde avondklok, waarbij het zich begeven op de openbare weg of in de openbare ruimte verboden is tussen 00.00 en 05.00 uur. Dit alles ter bestrijding van het coronavirus Covid-19. In totaal negeerden maar liefst 45 personen één van deze maatregelen. Ze werden hiervoor telkens geverbaliseerd met een boete van 250 euro tot gevolg.

De wodca-acties (alcoholcontroles, controles op drugs in het verkeer en gerechtelijke controles) van de lokale politie Mechelen-Willebroek, werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan en zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.
Ook op de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus zal verder streng gecontroleerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: