Cities for life – 30 november 2020

In het kader van ‘Cities For Life – Steden tegen de doodstraf’ worden elk jaar op 30 november op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch uitgelicht. Stad Mechelen doet dit jaar voor de tiende keer mee.

De eerste jaren verlichtte de Stad Mechelen het standbeeld van Margaretha Van Oostenrijk voor deze actie. Daarna werd het stadhuis drie jaar op rij opvallend verlicht met de woorden ‘Neen aan de doodstraf’. Sinds vorig jaar is de lichtspot vanuit café De Gouden Vis gericht naar de gevel van het congres- en erfgoedcentrum Lamot. De boodschap is te zien tussen 17 en 23.30 uur vanop de Hoogbrug, vanop de voetgangersbrug aan Lamot en vanop de Vismarkt zelf.

Initiatiefnemer van de actie is al sinds 2002 de Gemeenschap van Sant’Egidio. De keuze voor 30 november verwijst naar de eerste keer dat de doodstraf werd afgeschaft, in het Groothertogdom Toscane op 30 november 1786. Ongeveer 80 steden waren betrokken bij de eerste editie in 2002. Ondertussen hebben wereldwijd meer dan 2150 steden zich rond het initiatief verzameld, waarvan een tiental in België.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: