Mechelen helemaal klaar voor heropening winkels

Ook in Mechelen gaan de winkels morgen opnieuw open. Met een pakket maatregelen wil het Mechels stadsbestuur de effecten van de nieuwe coronarichtlijnen efficiënt en veilig omkaderen. “We verwachten nog geen toeloop op dinsdag, maar bereiden ons nu al voor op het weekend. Het komt er vooral op aan om de komende dagen en weken indien nodig snel te kunnen schakelen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Vanaf dit weekend worden in Bruul en Ijzerenleen opnieuw nadars geplaatst om de looprichtingen aan te geven en komt er extra signalisatie. Met grote banners worden shoppers ook nog eens herinnerd aan de belangrijkste richtlijnen en voorzorgsmaatregelen. Vanaf dinsdag al worden er stewards voorzien bij de toegangspoorten tot de winkelzones.

“We zetten ook in op een maximale spreiding van het shoppinggebeuren. Daarom heb ik ook beslist om de vier koopzondagen te laten doorgaan. Dit geeft mensen de mogelijkheid om ook op andere vrije dagen te gaan winkelen. Handelaars die dat willen mogen hun openingsuren verruimen tot 21u op vrijdag en tot 20u op andere dagen”, zegt de burgemeester.

Om de mensen de kans te geven ook zelf te anticiperen op de eventuele drukte, komt er op de website van de stad een barometer die met kleurcodes de drukte in de Mechelse winkelstraten aangeeft. “Nu al kan iedereen de drukte in de winkelstraten via webcams volgen op onze website. De extra barometer hopen we vanaf dit weekend online te kunnen aanbieden”, vertelt Vandersmissen. Op vraag van de handelaars zelf komen er ook afhaalpunten voor de winkelruimtes. Op zaterdag worden ze wel pas toegelaten na de markt, die ook weer in volle bezetting doorgaat. Om te controleren of de maatregelen wel gerespecteerd worden, engageert het stadsbestuur gemeenschapswachten, stewards, maar ook vrijwilligers. Politie is aanwezig in de diepte.

Musea en sportinfrastructuur

Het nieuwe ministerieel besluit laat ook toe dat musea weer open mogen. Zo zal Hof van Busleyden vanaf morgen weer de deuren openen. Ook de Mechelse indoor sportactiviteiten kunnen terug opstarten, maar enkel voor kinderen tot en met 12 jaar. Vanaf maandag 7 december gaan voor deze groep de stedelijke sporthallen opnieuw open.

Exploitanten of gebruikers van private sportinfrastructuur moeten hun activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar vooraf aanvragen bij het evenementenloket van de stad. Van zodra zij daar goedkeuring krijgen, kunnen zij terug jeugdtrainingen en dergelijke organiseren.

Vanaf nu donderdag gaan ook het stedelijk zwembad en provinciaal zwembad Nekkerpool weer open. Reserveren voor het stedelijk zwembad kan al vanaf morgen om 14u via de webshop van AGB SAM. Dat is ook goed nieuws voor de lagere scholen in en rond Mechelen. De focus ligt voorlopig wel louter op zwemmen. De waterglijbanen kunnen dus nog niet gebruikt worden. Individueel en in gezinsverband kan zwemmen ook voor wie ouder is dan 12 jaar.

“Bij de heropening van de winkels na de eerste lockdown in mei hebben we al bewezen dat we dit op een ordentelijke en veilige manier in Mechelen kunnen organiseren. Ik ben ervan overtuigd dat we dit ook deze keer kunnen. Ik reken daarbij ook op de discipline van de Mechelaars zelf. De stad en onze handelaarsvzw Mechelen Meemaken zullen alles ook helder op een rijtje zetten op shoppeninmechelen.be”, aldus nog de burgemeester.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: